Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Alg

30. 1. 2008 17:08
Tajná volba

Představte si pane poslanče, jednoho z poslanců ČSSD, který by hlasoval veřejně pro pana Klause.

Pan Paroubek by ho okamžitě obvinil ze spolčení s ODS, možná i na trestní oznámení by došlo, přinejmenším by ho poslanecký klub "vyštípal."

Takový sociálně smýšlející poslanec by si jinou stranu představit nedovedl, tj. byl by to konec jeho kariéry. Stál by tedy před nesnadným úkolem.

Před rokem 89 jsme jaksi také měli mít všichni stejný "názor". Ten kdo ho měl jiný a vyslovil ho veřejně si docela  koledoval.

A právě proto, že dnešní politika je na tom vcelku podobně, tedy stranická příslušnost nadevše ( myšleno všeobecně ), je zcela na místě tuto situaci řešit tajnou volbou.

0 0
možnosti
MN

lunak

30. 1. 2008 16:55
Jinak je tato volba nanic

Samozřejmě, že volba prezidenta je méně důležitá než hlasování o zakonech! Ale i těch už máme příliš! Dejte si raději dovolenou, nebudete alespoň vnášet nové a nové zmatky do života lidí! Ten právní galimatyáš, co  jste  za posledních 10 let vytvořili by nerozmotal ani ten nejlepší právník!

0 0
možnosti
MN

lunak

30. 1. 2008 16:48
Protože je to neústavní

Připojuji svoji poznámku, kterou už jsem poslal vašemu kolegovi Vlčkovi:

Chci vás zároveň upozornit, že, jak již podotkl spoluautor české ústavy p. dr. Cepl, ústava neobsahuje výslovný způsob volby prezidenta. V každém právní řádu ale platí, že kde schází speciální ustanovení, platí to obecné a bez výjimky. V tomto  případě se i na poslance a senátory vztahují ustanovení Všeobecného volebního práva (volba prezidenta je volbou a ne jen hlasováním), kde veřejná (aklamační) volba není přípustná!  Aplikace jednacího řádu sněmovny na volbu prezidenta,  není možná, protože zde uvedený způsob hlasování je omezen jmenovitě na specifické úkony.

Nerespektování výše uvedeného by mohlo být důvodem pro podnět k Ústavnímu soudu (resp. k Soudu pro  lidská práva) k zneplatnění prezidentské volby a následnou ztrátu poslaneckých mandátů těch z vás, kdo na podobnou hru přistoupili (viz: poslanec ztrácí  mandát při vědomém porušení ústavy - imunita zde neplatí!)

0 0
možnosti

petr stursa

30. 1. 2008 16:48
Proc ne?

Jako prvni me napada, ze jsme parlamentni (nikoli polopresidentska, ci snad presidentska) demokraci. To ale prumerny clovek nepochopi a levicovy volic uz vubec ne, tudiz

Druhy argument  prima volba je neskutecne draha zalezitost. Lepe receno, bylo by to nesmyslne a sakra drahe.

0 0
možnosti

outsider

30. 1. 2008 16:44
připomenutí

Opakuji, co jsem psal už jinde:

Pro připomenutí, jak se rozhodovalo při předchozí volbě prezidenta: ve všech hlasováních, která nedopadla, byly k dispozici dvě hlasovací urny pro senát a dvě hlasovací urny pro poslaneckou sněmovnu. Tak mohli volitelé chodit ve dvou, čehož nejmenovaná strana využívala ke kontrole - ve dvojici si navzájem ukazovali hlasovací lístek. Před posledním kolem se jiné nejmenované straně podařilo prosadit snížení počtu uren na polovinu a rázem byl president zvolen.

Vzpomínáte, pane poslanče ;-) čí poslanci to byli, kteří, jakmile byli bez dozoru, začali "nebojácně" hlasovat podle svého nezištného(?) přesvědčení? A až si vzpomenete, budete si sám umět odpovědět na otázku: Proč ne?

0 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik