Petr Rafaj

ODS kupuje stříkačky

23. 04. 2008 11:53:44
Nemalý banner na titulní straně iDNES nám oznamuje, co dělá ODS pro záchranu našich (vašich) životů – 510 milionů dá (že by ze své pokladny?) na obnovu hasičské techniky, sto milionů přihraje dobrovolným hasičům a koupí 80 nových cisternových stříkaček. Pomiňme fakt, že bod jedna a bod tři se asi do značné míry kryjí. Každopádně však není příliš pravděpodobné, že by to opravdu Mirek Topolánek vytáhl ze své kapsy. To by ani po daňových úlevách, které si naordinoval, neutáhnul... A pokladna ODS je sice hluboká a plná, ale tak hluboká a tak plná zase ne.
ODS - sponzor hasieu...
ODS - sponzor hasieu...www.ods.cz

Takže nikoliv ODS, ale rozpočet, tedy občané ze svých daní sami sobě, přispějí na záchranu vlastních životů. Pravda by byla říci - nekazíme vám možnost dát ze svých daní na něco užitečného...

Tato reklamní akce ODS má tedy jednu opravdu zásadní chybu – je naprosto lživá. Samozřejmě se politické strany chlubí běžně svými úspěchy a tím, co se během jejich působení povedlo. Na tom nic... Ale jsou jisté hranice vkusu, které není dobré překračovat.

Když někdo řekne, že během jeho vlády vzrostly reálné mzdy o tolik a tolik, je to přece jenom něco jiného, než když se tvrdí, že ODS kupuje cisternové stříkačky. Když se Pavel Bém před několika lety po celé Praze chichotal z plakátů, podle kterých město postavilo za dobu jeho primátorování tolik a tolik silnic, bylo to nesporně v hranicích normálního zjednodušení. Úplně košer to nebylo, ale lež také ne (předpokládám, že si tam nějaké kilometry nedopočetli).

Rozhodnutí expertů ODS tvářit se, že kupují cisternové stříkačky pro hasiče, je výrazem lehkého zoufalství. Popularita vlády na tom není dobře a politické náklady, které ODS nese kvůli zdravotnictví, radaru, nepovedené daňové reformě a dalším krokům jsou opravdu vysoké. Navíc koaliční partneři jsou všechno, jenom ne loajální. V takové chvíli reklamní expert poradí – začněte hrát jinou hru na jiném hřišti než soupeř, pokuste se ho nalákat k vám, ať se soupeří podle jiných pravidel.

Asi každý vidí, že hasičská ofenzíva je první z předvolebních bonmotů z Jánského vršku, další určitě budou následovat jeden za druhým. Doufejme, že až vláda rozhodne třeba o růstu platů ve školství, nenajdeme banner „ODS přidává českým učitelům“. I když... Možná ho už někde kreslí.

Autor: Petr Rafaj | karma: 18.28 | přečteno: 1904 ×
Poslední články autora