Petr Rafaj

To tedy byla trefa, pane ministře

21. 04. 2008 15:55:51
Ministr Petr Nečas, který - těžko říci proč - má ve vládě na starosti resort práce a nedej Bože i sociálních věcí, objevil něco nového. Když má důchodce osm tisíc a bydlí v sociálním zařízení (dříve v domově důchodců), zůstane mu jenom několik stovek k volnému použití. Z nich pak má platit za doktora, léky. Pan ministr si všiml, že na to senioři (on říká někteří, já říkám většina) nemají peníze. To je ale překvapení, že?
Pan ministr myslí na seniory...
Pan ministr myslí na seniory...iDnes

Když mu to stejné říkali mnozí před řadou měsíců, asi nevěřil. Či nechtěl?

Nebo prostě jenom nevnímal dříve realitu? Nebo – to mi připadá nejpravděpodobnější – si všiml zájmu médií o tento problém a spustil se mu v hlavě varovný alarm: Pozor! Tohle by nám mohlo prohrát na podzim volby?

Právo změnit názor má každý. To je naprosto v pořádku a jsem moc rád, že pan ministr přišel s něčím, co přece jenom patří do oblasti zdravého rozumu.

Mohl by pokračovat, prostoru pro změny je opravdu mnoho. Co takhle novorozenci? Opravdu mají platit za pobyt v inkubátoru? Vždyť poplatek za pobyt v nemocnici je poplatek za stravu, lůžko a den, tedy vlastně platba za nezdravotní složku nemocničního pobytu. Nosí snad sestřičky těmto novorozencům svíčkovou s knedlíkem? Nikoliv. Ostatně to žádnému novorozenci – ať v inkubátoru nebo ne. A tak dále. Mohli bychom pokračovat a pořád dodávat: Jistě, pane ministře, ale tohle jsme Vám říkali také dávno.

Jenže já mám podezření, silné, že motivací pana ministra není zlepšení situace seniorů nebo kohokoliv jiného. On jenom má potřebu dokázat, že ODS je připravena sociálně cítit a upustit tak ventil nespokojenosti občanů s kroky této koalice, Konec konců jeden z hejtmanů za ODS to řekl celkem jasně – poplatky jsou podle něho potřebné, ale politické náklady, které ODS nese, jsou příliš vysoké.

Ústupek navrhovaný panem ministrem Nečasem tedy není nějakým nalezením sociálního cítění jeho strany, ale projevem strachu – tyto reformy by mohly znamenat konec jedné politické reprezentace ODS. A ministr Nečas nehodlá být součástí mystické obětiny. On chce přežít.

Proto ho zajímají senioři.
Autor: Petr Rafaj | karma: 19.98 | přečteno: 2151 ×
Poslední články autora