To bylo Waterloo, pane premiére

V několika obcích se o víkendu konaly doplňovací volby do obecních zastupitelstev. Nejzajímavější jsou tři středočeské – Chleby, Karlík a Vonoklasy. V roce 2006 zde získaly kandidátky ODS celkem šestnáct mandátů. Ve Chlebech a Vonoklasech obsadila ODS kompletně zastupitelstva po sedmi členech, v Karlíku měla dva mandáty. Rok 2008 přinesl hlavní vládní straně jeden jediný zbytkový mandát ve Chlebech. Jenom čtenáře ujišťuji, že kandidátky postavila stejně jako před dvěma lety. Waterloo je slabý výraz, ztratit patnáct postů ze šestnácti, to je opravdu brutální.

ODS tentokrát volby drtivi prohrálaETK/iDNES

Neznám konkrétní reálie v těchto obcích. Kdyby náhodou někdo ze čtenářů tyto informace měl, budu vděčen za jejich zprostředkování. Zatím ale usuzuji z celkové politické situace a vychází mi asi toto: doplňovací volby v několika českých a moravských obcích dopadly pro ODS tragicky. Naprosto. Čtu to tak, že premiér vlády dostal od občanů celkem jasný vzkaz o tom, jak vnímají aktuální ODS a její kroky.

Samozřejmě jde jenom o několik obcí, samozřejmě to není žádný reálný vzorek populace, dokonce ani ne středočeské. Nezpochybňuji také fakt, že volby obecní jsou něco hodně jiného než volby krajské a naprosto odlišné jsou od voleb parlamentních. V obcích se volí lidé ze sousedství, to hraje značnou roli. Avšak – a to považuji za velmi podstatné – voliči ODS jsou obvykle disciplinovaní a podrží svou stranu ať se děje co se děje. Vždyť ve Chlebech dostala ODS v roce 2006 skoro 75 procent hlasů, nyní ani ne dvacet procent. V Karlíku klesla ze čtrnácti procent na pět.  

Osazenstvo Jánského vršku by tyto volby mělo velmi dobře vnímat. Neúspěch je enormní a premiér nechť se zamyslí, zda jeho chování přesně ve dnech, kdy se volilo, vlastní stranu podrželo nebo naopak sráželo dolů. Copak pan premiér dělal? Urážel odboráře i zaměstnavatele na tripartitě a obvinil je emotivně, že mu naplivali do obličeje. (Což je dost velká sebestřednost, mohl alespoň říci, že naplivali vládě nebo koalici nebo alespoň ODS, ale on hned takto osobně.) A pak přišel za studenty na Vysokou školu ekonomickou v Praze a přiznal, že jeho vláda vlastně daně vůbec nesnížila, že daňová kvóta letos zůstane stejná jako loni. Což je pikantní zvláště ve chvíli, kdy stejný premiér nechal Českou republiku polepit tvrzením, že ODS zjednodušuje a snižuje daně. Nu – alespoň přiznal pan předseda vlády to, co říkáme dávno: daňová reforma naprosto drtivé většině lidí nepřinesla vůbec nic pozitivního.

Možná si toho všimli i voliči ve Chlebech, Karlíku či Vonoklasech. Chraň však Bůh, že bych Mirkovi Topolánkovi radil na jeho politické cestě, má svou hlavu, o čemž se nás snaží stále dokola přesvědčovat. Jen ať ji dále používá po libosti.

Autor: Petr Rafaj | pondělí 31.3.2008 16:18 | karma článku: 17,60 | přečteno: 1865x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30