Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hnedka_zdrapana

21. 12. 2008 10:22
hm

Presne naopak. CNB by mela sazby zvysit. Zaroven by ale stat mel deregulovat pracovni trh a snizit zdaneni prace a podnikatelu.

0 0
možnosti

SocPredator

17. 12. 2008 16:15
Kopnout si do vlády

Škoda, že tak moudrá nebyla ČSSD, když tu 8 let vládla a zadlužovala. To asi měli ekonomové, jako je autor, dovolenou. Jinak by nemohl být hrdý, že je sociální demokrat a raději chodil kanálem nebo si k oslímu můstku nevybíral repo sazbu

0 0
možnosti

kaktusak

18. 12. 2008 1:15
Re: Kopnout si do vlády

Nebyly to před volbami všechny strany, kdo hlasoval pro zadlužování? Pravice se mohla už tehdy proti tomu postavit.

0 0
možnosti

Tomáš Fiala

17. 12. 2008 13:00
A ty Vaše...

... "investičněpobídkové" akce vlád si laskavě strčte za klobouk. Ob jeden blog nad Vámi je krásná věta: Je to stejné, jako vzít kyblík, nabrat vodu ze dna bazénu a nalít ji slavnostně na hladinu

0 0
možnosti

Petr Rafaj1

17. 12. 2008 13:08
Re: A ty Vaše...

Jak myslíte, to je věc názoru. Nicméně určení klíčové sazby není ani tak z rodu investičních pobídek. Je to určení parametru, který nastavuje celkové ekonomické prostředí v zemi. Ovlivňuje nejen investice, ale také například náklady na průběžné financování výroby. To znamená, že v této době silných tlaků na cenu to umožní domácím producentům za menší náklady financovat svouji produkci a tím to zlepší jejich konkurenční schopnost. Jistě, že to nepomůže koruně, i když ČNB šla dolů jenom o padesát bazických bodu a nikoliv o 75, což bych viděl raději, jsme nyní se sazbou pod eurem. Ale řekl bych, že trh s tím již počítal, takže na kurz to nebude mít žádný velký vliv. Samozřejmě ale fundamentalista bude trvdit, že i toto určování klíčové sazby a celkový systém měnové politiky a cílení inflace je nepatřičné zasahování státu do ekonomiky, což ponechávám bez komentáře.

0 0
možnosti

Petr Rafaj1

17. 12. 2008 13:00
S dovolením bych ráde reagoval...

Vážený antiparoubacku, vklady jsou jedna věc, úvěry druhá. sice spolu ouvisejí, ale úplně jinak, než naznačujete. vyšší záruky za vklady celkem nijak neovlivňují úvěrovou politiku bank. také neříkám, že banky mají půjčovat každému na potkání, to mi podsouváte něco, co tam není. každopádně ale nižší cena peněz umožní financovat i projekty, jejichž návratnost je při ceně vyšší nejistá nebo příliš dlouhá. K vašim ostatním výpadům nemá smysl nic poznamenat, protože za to nestojí.

K poznámce od Wolfa - nu, obávám se, že důvody dlouhodobé recese v Japonsku byly poněkud jiné, než jsou důvody dnešní krize. Jen by to bylo na hodně dlouhou diskusi a ne na těch pár znaků, co jsou tady k dispozici.

Jinak přeji všem čtenářům pěkné Vánoce a nám všem pokud možno dobrá příští rok. (Doufám, že mě za to Parouback nevynadá, že to je politická agitka:-))

0 0
možnosti

Tomáš Fiala

17. 12. 2008 13:06
Re: S dovolením bych ráde reagoval...

Na to, abyste např. popřel větu, kterou jsem napsal (okopčil) nahoře, potřebujete opravdu hóóódně znaků. To je nezbytně nutno zabalit do neprostupné a nepřehledné houštiny záhad, abych pochopil, že zdravé životaschopné ekonomické subjekty si nemají peníze na oživení ekonomiky nechat a hlavně na to oživení použít. Že je mají radši dát státu, ten z nich odkrojí cca 30% na režije a pak je "vrátí" těm subjektům, které si dokážou nejhlasitěji vyřvat vlastní "spravedlivý" příděl.

0 0
možnosti

antiparouback

17. 12. 2008 12:22
Ale prosím Vás...

"Nízké sazby by tlačily české banky k půjčování peněz..." No a ještě k tomu zvedněte záruky za bankovní vklady. Ale nejméně na dvojnásobek! Ať banky půjčují úplně všem, kdo si řekne, vždyť je to tak levné a navíc ručí stát, tak co by se bychom se (banky) staraly. Vždyť tím krásně nastartujeme ekonomiku.

No a pan ekonom Rafaj a jeho kumpáni z party "Dál než za volební období nevidím" budou tleskat. Vždyť oni nám chcou jenom pomoct, za to ta zlá vláda na ekonomiku úplně kašle.

Pane Rafaji, díky Bohu, že jste nevyhráli poslední volby (do PS), s Vašimi stomiliardovými schodky v období nejvyšší konjuktury se bojím pomyslet, co by se pod Vámi a Vaším ekonomickým guru Sobotkou (který práva zapomněl a ekonomii se nikdy nenaučil) dnes dělo.

Proto souhlasím s Vašim tvrzením, že byste neměl ČNB mluvit do práce, a to nejen proto, že jste poslanec;-)

0 0
možnosti

Tomáš Fiala

17. 12. 2008 12:58
Re: Ale prosím Vás...

R^

Ten "dobrák" klidně svým ovečkám zamlčí, že především "moudré" zásahy "prolidipolitiků" (USA, V. Británie...) dostali nakonec ty lidi do této krize.

0 0
možnosti

Wolf778

17. 12. 2008 11:06
Jojo, snižte to na nulu jako v USA nebo Japonsku

tam se jim to ohromně osvědčilo, mají recesi už druhou dekádu. A až budou sazby na nule, tak začněte tisknout ještě víc peněz, to je ten vůbec nejlepší prorůstový impuls - ještě víc levných peněz pro ještě víc nesmyslných investic.

 

A všichni si půjčujte a utrácejte, protože utrácení = růst a růst je dobrý, áááno :-) Jo a ještě něco: úroky se neplatí, a míru zadlužení vůči HDP máme na světové poměry nehorázně nízkou.

 

Tak jen do toho, přilejme do ohně ještě trochu benzínu! Při troše štěstí se nám ho tím povede uhasit a všechno bude jako dřív. Index PX na 2000, hurá!

0 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik