Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Saltos Alim

3. 2. 2008 16:47
Staré kořeny

Veřejná volba  by byla v prvé řadě "vlastenecky tradiční".  Jednotlivci by se vůbec nemuseli obtěžovat, stačilo  by dvoučlenné zastupitelstvo  parlamentní strany s  logem a doprovodem kapely, vložilo by obřadně  svazek volebních lístků do urny,  nejlépe v parlamentní restauraci,  během  půl hodiny by bylo vymalováno  a hned  na místě by se mohlo slavit.. Nebo snad myslí někdo, že těch partajních  sebevrahů s psí hlavou   kteří by se proti vedení partaje dovedli postavit  s tím, že hlasují podle vlastního vědomí a svědomí,  v naší politické scéně  by bylo víc než prstů na jedné ruce?  Proto nevolejme  "ať žije Kocourkov".  8-o

0 0
možnosti

Petr Rafaj

31. 1. 2008 12:48
Několik poznámek....

Děkuji za diskusi - mám jenom několik poznámek. Především odmítám přitovnání k Národní frontě. To je absurdní - tehdy byla mimochodem volba tajná, ale přesto naprosto nedemokratická. Protože nebylo možno kandidovat jinak, než v rámci Národní fronty, takže nebyla soutěž. Jediné, co bylo možné,bylo škrtat za plentou v kandidátkách, což bylo stejně jedno, nebo nejít volit. navíc mám pocit, že někteří ani nečetli můj text - vysvětlení, proč je něco jiného tajná volba občana v parlamentních a jiných vpolbách a něco jiného volbě či hlasování prováděné již delegovanými zástupci je přece naprosto jasné. K poznámce o případné neústavnosti veřejné volby - to je absurdní a nesmyslnné. Zákonodárný sbor se může většinou rozhodnout pro způsob volby všude tam, kde tento způsob není dán Ústavou. Ale jinak všem přeji pěkný den.  

0 0
možnosti
MN

lunak

31. 1. 2008 13:01
Re: Několik poznámek....

Opravdu by jste si měl doplnit vzdělání.  Neexistuje pouze parlamentní výklad české ústavy, ale pamatuje na to i mezinárodní právo. Definice "když není dáno pravidlo specifické, platí obecné" uznávají v celém světě! Že by opět čeští poslanci byli chytřejší než celý svět?

0 0
možnosti
JK

kubas_carreras

31. 1. 2008 8:45
.

Zbožné přání. Veřejná volba je u nás nereálná.

0 0
možnosti
MI

X-M

31. 1. 2008 7:09
veřejné volby

Veřejné volby se bojí jen ten, kdo na ni nemá koule a stydí se za svůj názor.

0 0
možnosti
LH

ant.

30. 1. 2008 20:11
....dejte to přečíst paroubkovi...

...a máte místo na příští kandidátce jisté...:-©:-©

0 0
možnosti
JB

Josefaprav

30. 1. 2008 20:23
Re: ....dejte to přečíst paroubkovi...

Paroubek čte jen sebe!

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

30. 1. 2008 17:53
Uz si nepamatujete

jak jsme verejne volili poslance "Narodni Fronty" s vysledkem 99.99 procent pro?

0 0
možnosti
JB

Josefaprav

30. 1. 2008 18:05
Re: Uz si nepamatujete

1) volby nebyly veřejné, ale tajné. Nikdo ti nebránil jít za plentu. To, že srabové udělali z voleb "masové" volby něco o nich nelichotivého svědčí. Já jsem k volbám nechodila i když jsem mohla.

2) výsledek 99,9% byl z těch, kteří k volbám přišli, nikoliv ze všech občanů, kteří měli volební právo.

0 0
možnosti

Petr 2

30. 1. 2008 17:52
Osobne,

by se mi libila vice volba verejna. Jenomze to by museli bejt vsichni poslanci a senatori osobnosti aby si umeli svuj postoj, ktery by sel proti nazoru strany obhajit. Bohuzel si myslim, ze vetsina by si rekla "co si budu delat zbytecne problemy, budu hlasovat podle toho co se mi rekne". Tajna volba je holt pohodlnejsi a samozrejme je zde logicky prostor pro kupceni.

0 0
možnosti

Libor

30. 1. 2008 17:35
Jen tajná volba je demokratická

Kdysi jsem byl zastáncem veřejné volby - nemám se za co stydět, ať všichni vidí,jak kdo hlasoval atd. Postupem času jsem se však na různých úrovních přesvědčil, že pouze tajná volba je objektivní a demokratická.

Jsou zřejmě výjimky, ale velmi bych se jich bál.

Veřejnou volbu často zneužívají totalitní režimy.

0 0
možnosti

souhlas

30. 1. 2008 17:49
Re: Jen tajná volba je demokratická

veřejnou volbu si mnzí z nás ještě pamatují za komoušů.Veřejně a manifestačně celá vesnice s kapelou která hrála budovatelské písně.Běda těm, kteří se nezúčastnili.

0 0
možnosti

Laco

30. 1. 2008 17:16
Nemůžete si někdo vzpomenout jak se volil Havel ?

veřejně nebo tajně ? Demokraticky nebo nedemokraticky ?

0 0
možnosti

outsider

30. 1. 2008 17:21
Re: Nemůžete si někdo vzpomenout jak se volil Havel ?

V prosinci 89 veřejně, pak už vždy tajně. Všechny volby všech ústavní činitelů (kromě premiérů, že ;-)), tj. presidentů, předsedů a místopředsedů obou komor parlamentu, byly v novodobé ČR vždy tajné. Volání po změně pravidel je oblíbený trik těch, co cítí prohru. Tonoucí se stébla chytá, až se ucho utrhne :-P 

0 0
možnosti
JH

NáhodněProcházející

30. 1. 2008 17:08
Proc ne....

Proc ne verejna volba... Protoze chcete nastolik diktaturu stran. UV odhlasuje smer a kdo neuposlechne, bude pykat. Tajna volba ma, pro vas, nevyhodu, ze lze hlasujici tezko kontrolovat....

Kdyz uz chcete prosadit diktat stran, prosim. V tom pripade zadam zruseni parlamentu a vyhazeni vas, poslancu na dlazbu. Na kazde hlasovani pak staci aby se sesli sefove stran a hlasovali. Kazdy ma jeden hlas za stranu. Hlasovani muze probihat v kterekoliv hospode.... Usetri se na vas, trubcich v poslaneckych lavicich.... Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik