Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Petr Rafaj

16. 11. 2007 13:25
Pro vtipálky, co to zlehčují...

doporučuji všem, kteří si myslí, že přeháním, dnešní Lidové noviny, zahraniční stránku a výzvy, aby Kalojev pokračoval v zabíjení dalších nepřátel Ruska, také prohlášení, že kdyby mělo Rusko více Kalojevů, mělo by větší úctu ve světě...

0 0
možnosti

Milan

15. 11. 2007 23:38
Ten zrovna hraje v televizi Schwarzeneger.

Hraje chlapa, co mstí smrt své manželky a syna. A je tam podán jako hrdina, ne jako padouch.

Třeba se Rusové taky dívají na americké filmy...

0 0
možnosti

Jarda

15. 11. 2007 14:49
Hned několik nepravd.

Předně Rusové ho nevítali slovy "jsi náš člověk", ale "jsi opravdový člověk".

Za další pak nutno vidět, že příčinou této masové emoce bylo chování Švýcarů. Například ten zavražděný dispečer hned po srážce prohlašoval, že to byla vina ruských pilotů, kteří neuměli pořádně anglicky. Pamatuji se na to.

Když se později ukázala nesmyslnost tohoto tvrzení, zaujaly švýcarské soudy rasistický postoj - vždyť na špinavých Slovanech z východu nezáleží - a toho dispečera a jeho nadřízené potrestali jen symbolicky.

Vůbec se nedivím tomu, že muž, kterému svou špatnou prací a lhostejností pobili celou rodinu, vykonal akt aspoň částečné pomsty. Satisfakci mu totiž měly zajistit švýcarské orgány, ale nezajistily, proto vzal svou věc do svých rukou. Já ho chápu.

Vzpemeňte si třeba na reakce lidí u nás po havárii u Nažidel.

0 0
možnosti

Petr Rafaj

16. 11. 2007 8:49
Re: Hned několik nepravd.

Z jeho pohledu to byla pravda. Potíž byla právě v různém výcviku a v jiných návicích v západní Evropě a ve východní Evropě v reakci na stejný signál. Šlo o stoupání a klesání, Rusové reagovali opačně, nežli dispečer očekával, dal jim nový příkaz a oni ho splnil. Mezitím reagovali piloti DHL podle svého výcviku, když ale reakce nezabrala udělali opak - bylo to něco, jako když v Londýně potkáte člověka na ulici a nemůžete se dohodnout, jak se vyhnout, protože zvyklosti jsou jiné. ale nedělám si patent na rozum ani paměť.

0 0
možnosti

Petr Rafaj

15. 11. 2007 14:15
Pro G-locka

Připouštím, ale v trestním právu se za nepříčetnost obvykle považuje stav, kdy obžalovaný nebyl schopen po relativně krátkou dobu ovládat své emoce a vykonal čin afektu, především ve stavu, který neumožňoval uvědomit si dosah činu. nicméně máte pravdu, že obecně je pojem nepříčetnost používán volněji a nikoliv takto striktním způsobem. Ale především nemám špatný pocit z toho, že pana architekta soud propustil z vězení, protože si to dokáži představit na základě humanitárních důvodů a především je jisté, že jeho společenská nebezpečnost je nyní již nulová.

Jen poznámku k deinonychovi - podle této logiky by nyní měla manželka Nielsena jet do Ruska a zabít Kalojeva i s jeho rodiči, pokud žijí. Popřípadě rituálně znectít jejich hrob.

0 0
možnosti

deinonychus

15. 11. 2007 13:33
Udělal správnou věc

Nejprve malé upřesnění. Nejprve se to snažili hodit na ruského pilota, když ze záznamů jednoznačně vyplynulo, že to nebyla jeho chyba hodili to na dispečera, který svůj podíl vinny na tom měl. To nic nemění na tom, že Kalojev jednal správně. Zabil člověka, který se podílel na vraždě jeho rodiny. Správně by sice mělo být těch potrestaných víc, ale i toto lze akceptovat. Prostě není možné, aby někdo svou nepozorností zavraždil tolik lidí a zůstal nepotrestán. Toto snad bude jedinné, co bude kladné na tom, až se prosadí islám a šaríja v Evropě. V Holandsku, Švédsku a Dánsku to již některé strany mají ve svém programu  a do deseti let to bude alternativa ke státnímu soudnictví. Pak podobných případů bude víc.

0 0
možnosti

Shackall

15. 11. 2007 13:48
Re: Udělal správnou věc

Proboha, kam to zavedli internet8-o

0 0
možnosti

Emeritní taměstnanec letiště Brn

15. 11. 2007 13:33
Jirka..kvůli něčří chybě...

Od   řídících  létání to bylo dost   šlendriánství.Ovšem v letadlech jsou také signalisační zařízení....

0 0
možnosti
DN

DEINONYCHUS

15. 11. 2007 16:11
Re: Jirka..kvůli něčří chybě...

Ano, přístroje hlásí jednomu letadlu dolů a druhému nahoru. Dispečer ale toto změnil a nařídil ruskému pilotu jednat v rozporu s pokynem techniky. Tím je dispečer zavraždil. Dokážete si představit, kdyby ruský pilot jej neposlechl a přesto došlo k nehodě. Nenechali by na něm nit suchou. Schvaluji, že při několikaleté neschopnosti švýcarských soudů došlo spravedlnosti zadost.

0 0
možnosti

Emeritní taměstnanec letiště Brn

15. 11. 2007 13:31
Snůška volovin

S   kausou jsem obeznámen než povrchně.Zavražděný na říídící věži neměl být sám.Dvě letadla, která se mají srazit mají   automat, kterýjedno navede nahoru a druhé dolu.Pilot   jednoho z letadel udělal kardinální volovinu .Chtěl ten automat úpřelstít.Uvedený vrah není žádný národní hrdina..

0 0
možnosti
DN

DEINONYCHUS

15. 11. 2007 16:12
Re: Snůška volovin

Proč to komentuješ, když o tom prdlajs víš? To dispečer změnil rozhodnutí techniky. Viz výše.

0 0
možnosti
G

G-lock

15. 11. 2007 13:22
Ano souhlasím

Jen drobnost na závěr, cituji:

"Na okraj, metodičnost přípravy činu ukazuje, že byl." (... byl příčetný)

V tomto nesouhlasím. To že člověk je nepříčetný neznamená, že je nepříčetný na 100 % ve všem. Ano může provést něco v nepříčetnosti a přesto se na tuto nepříčetnost může metodicky připravit. Prostě podvědomě využije "zaběhané" metody aby dosáhl iracionálního cíle. Nebo jak jinak chcete hodnotit třeba dobrovolné sebevražedné nálety během druhé světové války (pozor, neplést s japonskými piloty-sebevrahy z konce války)? To se člověk dobrovolně rozhodnul, že zemře a přitom zabije další lidi. Omluvíte to tím, že byla válka?

0 0
možnosti

Kamil

15. 11. 2007 13:21
Článek je dobrý

Ale udivuje mě, že ho píše zrovna poslanec ze strany "Máme 101", o jejímž kladném vztahu k Rusku nelze pochybovat...

0 0
možnosti

Petr Rafaj

15. 11. 2007 12:59
Pro Jirku

Vím, že nikdo nebyl odsouzen. ten případ je zvláště hrozný v tom, že vlastně vznikl takovou souhrou drobných chyb a zaváhání, že ani nelze ukázat pořádně prste, Pokud vám, tek například o rozličném výcviku poilotů v reakci na poplach extrémně blízké přítomnosti jiného stroje věděly příslušné instituce několik let, dokonce o něm byla jakási konference, ale nebylo nalezeno řešení. A tak dále. Nicméně ono strašné přece není, že Kalojeva propustili po čtyřech letech, to bych například z humanitárních důvodů pochopil (nepříčetnost je zjevná výmluva, což je ale jedno) - to strašné je,m když se najde tolik lidí, kteří takový akt slaví jako důkaz síly své země a nikoliv jako humanitární gesto.

0 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik