Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

Ženy jsou mizernými chirurgy a vůbec celkově horšími lékaři, tvrdí v posledních dnech jejich mužští kolegové na stránkách novin. Jestli my na to ale nejdeme tak nějak celkově špatně…

Pan kubek to opravdu odbrzdil...iDnes

„Proč nejsou ženy jako já?“ zpívá v muzikálu My Fair Lady profesor Higgins ve famózním podání Rexe Harrisona (pro přívržence konce přichylování a tedy i skloňování anglických a vůbec cizích jmen bych měl psát „v podání Rex Herrison“). Dopouští se stejného nesmyslu jako ctihodný chirurg Pavel Pafko nebo šéf lékařské komory Milan Kubek (nehledě na další nedávný výrok šéfa stomatologické komory Jiřího Pekárka, že ženám chybí fyzická síla na trhání osmiček).

Přitom pan profesor Pafko alespoň vychází z nějakých seriozních základů, když hovoří o tom, že ženy se rozhodují poněkud jiným způsobem nežli muži, proto o nich pochybuje ve specializaci, která je povětšinou přezdívána námi laiky jako „řezničina“. Nemluví tedy o oboru „lékařství“ jako celku, mluví o specializaci „chirurg“. Dobrá – je to muž s mnoha zkušenostmi, je tedy možné vzít jeho názor alespoň jako orientační a připustit (zdůrazňuji „připustit“), že v tomto konkrétním případě zde existují určité limity, které části ženské populace snižují možnost plného uplatnění v oboru. Ale paušalizovat to na ženy jako celek? No fuj! To bych mohl chtít, aby mě slepé střevo „vyšmikl“ mužský a zašívala mě žena – vždyť je přece známo, že ženy mají větší jemnocit a jaksi větší smysl pro estetiku, takže to bude „hezčí“ jizva.

Potíž pana profesora Pafka, doktora Kubka i profesora Higginse je pořád ta stejná – chtějí, aby „ženy byly jako muž“, chtějí jim mluvit do života a do toho, jak co dělají. Aniž bych je obviňoval z mužského šovinismu, je to příšerně maskulinní přístup ke světu.

Hlavně ale zase hledají důvody „proč to nejde“ místo kladů situace, na kterých by se mělo stavět. Ženy mají rodiny, takže získávají zkušenosti pomaleji nežli muži… Musí za dětmi, proto nejsou tak flexibilní… A tak dále. Samé mínus. Opravdu jsou to ale zápory?

No, to je mi totiž divná argumentace. Kdybych to domyslel, pak se nemohu zbavit dojmu, že ženy nemají rodiny samy, ale jaksi z přirozenosti s nějakým tím mužem dohromady. Takže pan Pafko, pan Pekárek a další mi tvrdí, že čeští muži jsou rychlejší v získávání zkušeností a celkově flexibilnější proto, protože se nestarají o svoje rodiny. Kdyby se totiž starali, pak by přece ten rozdíl nemohl být tak velký. Jistě – v mnoha a mnoha případech to tak je a mnoho a mnoho žen je donuceno obětovat svoji kariéru, alespoň částečně, kvůli tomu, aby mohly mít děti. Neboť jejich drahé polovičky je v tom prostě s rozkoší a s tvrzením, že musí pracovat na své budoucnosti, jednoduše „nechají“. Ale pak nemluvíme o přirozeném stavu, ale o něčem, co se děje kvůli uspořádání společnosti.

Když tedy pan prezident Lékařské komory Kubek mluví o tom, že feminizace je problém českého zdravotnictví a ženy jsou horšími lékaři, měl by jasně prohlásit, zda to podle něj je kvůli tomu, že „žena není jako muž“ (čili, že není tak dobrým, kvalitním jedincem, aby mohla vykonávat toto povolání na stoprocentní úrovni), nebo zda si myslí, že tento současný systém je nedostatečný v tom, jak ženám umožňuje uplatnění v oboru. Pokud si myslí to první, nechť ho feministky veřejně rozsápají na Václavském náměstí – nic jiného si nezaslouží. Pokud to druhé, měl by přijít s myšlenkami, co by proti tomu měla jeho stavovská organizace, kde je ostatně žen mírná většina, dělat.

Až za sebou budeme mít dvacet let praxe v situaci, kdy budou mantinely pro muže a ženy nastaveny opravdu stejně, pak budeme moci posoudit slova profesora Pafka či prezidenta zubařů Pekárka – pak se ukáže, zda jsou chirurgie nebo stomatologie opravdu obory, pro které se ženy (kvůli fyzickým či psychickým rozdílům) opravdu hodí v menší míře nežli muži.

Autor: Petr Rafaj | úterý 3.3.2009 8:59 | karma článku: 27,74 | přečteno: 2383x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

Se slovy: hlavně tam necpat plány ani termíny, milión sem, milión tam, spojili mistři absurdního dramatu Beckett a Ionesco síly a v poněkud povznesené náladě usedli a stvořili scénář stavby dálnice D 47. Alespoň to tak vypadá. Vždyť jak jinak vysvětlit takové podivnosti, jakými byla například sázka Milana Šimonovského či stále se odkládající termín dokončení? V poslední době se sice zdálo, že na konci klimkovického tunelu je vidět pomyslné světlo a dálnice z Lipníka do Ostravy se konečně dočkáme, ale teď světélko začalo skomírat a hrozí dokonce, že zhasne úplně.

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Zachovejme letiště budoucím generacím!

Egypťan Sinuhet, hrdina stejnojmenného románu od Miky Waltariho, se v mládí zamiloval. A postupně své vyvolené přinesl prakticky všechno, co mělo nějakou cenu, přičemž bral jak z majetku svého, tak i (to hlavně) z majetku svých rodičů. Láska přitom opětována nebyla. Podobně se chová i naše vláda (respektive vláda v demisi). Ta se již před léty zamilovala do idejí Adama Smithe a Davida Ricarda, a na oltář této lásky přináší stále nové a nové dary. Stejně jako Sinuhet tak nečiní ze svého, ale z cizího majetku – tentokrát jde ovšem o bohatství nás všech. Posledním projevem okouzlení pánů Topolánka a Kalouska ideou volného trhu bez přívlastků je zamýšlený prodej ruzyňského letiště.

30.4.2009 v 10:40 | Karma: 10,95 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

O kamionech, nezařazené poslankyni a rozpletení gordického uzlu

Stará legenda vypráví, že kdysi dávno přijel do Frýgie sedlák Gordius na voze slunečního boha. Lid Frýgie jej vybral za krále a Gordius z vděčnosti věnoval vůz bohu Diovi a uvázal jej v chrámě uzlem z dřínového lýčí. Uvázal přitom tak složitý uzel, že jej nikdo nedokázal rozplést, a gordický uzel se stal synonymem pro složitý, obtížně řešitelný problém. Takovým gordickým uzlem je i stávající podoba kamionové dopravy. Kříží a proplétá se zde mnoho různých zájmů a také není na první pohled patrné, kde oprávněnost požadavků jednotlivých skupin začíná a kde končí. Přesto je povinností nás politiků gordický uzel kamionové dopravy rozplést.

2.3.2009 v 13:40 | Karma: 10,93 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

Ať si vzpomínám, jak si vzpomínám, tak poplatky ve zdravotnictví měly být regulační. Tomu rozumím tak, že měly regulovat. A když se reguluje, tak se většinou snižuje spotřeba, přinejmenším tak to bylo myšleno ve zdravotnictví. Tak proč nyní pediatři pláčou, že po zrušení plateb od dětí přijdou o peníze?

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30 | Přečteno: 2181x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

Čunek Kalouskovi vlkem, Kalousek Čunkovi rohožkou

I kdyby snad někdy hrozila české politické scéně pravda a láska, máme lidovce. Ti se postarají o to, aby idyla získala ty správné tuzemské rysy lži a nenávisti. Občas jsou chvíle, kdy i zkušený matador a pečlivý čtenář prvních stránek novin vzdychne „Více již není možné!“ Vždy se ukáže, že je. Valach zkříží meč s ostře řezaným jižanem a máme nové téma.

7.1.2009 v 10:50 | Karma: 20,15 | Přečteno: 1980x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik