Nedělní chvilka poezie s Petrem Bendlem

14. 03. 2008 14:37:48
Jsou chvíle, kdy člověk oněmí v tichém úžasu, co všechno je možné. Sdílejte se mnou magickou chvilku poezie s mužem, který má zjevně větší rozměry, než jsme i jenom mohli tušit. Středočeský hejtman je totiž poetou a kdo nevěří, ať peláší na jeho web.
Tak cestuje hejtman Bendl po Berounce
Tak cestuje hejtman Bendl po Berouncewww.petrbendl.cz

Nedalo mi to a vnořil jsem se do poezie kolegy politika ve snaze najít v jeho verších sílu agitace. A objevil jsem ji. Kdo si chce báseň přečíst nepokaženou mým pokusem o interpretaci, ať použije tento odkaz: http://www.petrbendl.cz/index.asp?thema=2199&category

(jsou tam i další! A doporučuji fotky.)

Petr BendlBEROUNKA 1) Sbalit pár věcí, bágl, spacák a tak, zjistit jak u řeky lidem se žije.Postrčit tělo, do kánoe vak, poznat co znamená, když řekne se Skryje.

Rozbor: Bágl je asi Topolánkův batoh, tedy Modrá šance, příručka Velkýho a Malýho, Nečasovy změny sociálních dávek a Kalouskova sociální reforma. S tím vším obtížen se chce podívat, jak se lidem žije po 1. lednu 2008. Pravda, já osobně bych mu to příliš nedoporučoval, pokud by pan hejtman jel opravdu osamocen na lodi, nemusel by se dozvědět nic pěkného. Tuší to jistě také - proto ono „Skryje“ na konci verše, asi metoda poznávání života ve skrytu. Král Václav také nechodil po hospodách jen tak s korunou, ale v převleku.

Ref:Napíšem slunci pár holých vět, že za rok se vrátím na Berounku zpět.

Rozbor: Básník se obává, že jeho výsledky v krajských volbách budou chabé a zanedlouho získá dosti času brázdit svou milovanou řekou. Slunce ještě bude vysvětleno později.

Večer co večer s kytarou hýkat, na jedno stavím se „U Rozvědčíka“.

Rozbor: Básník přirovnává svůj zpěv sebekriticky k hýkání, což ho dělá lidovým a je zde vidět snaha o přiblížení se jeho oblíbeným masám. Těžko říci, zda narážka „U Rozvědčíka“ není temnou výhrůžkou politickým oponentům, že duch Kubiceho zprávy nezemřel, ale spíše je to návod sobě i kolegům, že je nutné jít za voliči a dělat i psí kusy („večer co večer s kytarou hýkat“), jen aby se neprohrálo.

2) Oblaka na nebi spolu se honí, slunce je prohání jak zadák háčka.Pádlo o kameny jako zvon zvoní, cvakla se na jezu vodáků hračka.

Rozbor: Básník myslí sluncem předsedu Topolánka (Král Slunce, Stát jsem Já), mraky jsou kolegové hejtmani, kteří se musí tvářit, že s ním nemají mnoho společného, jinak prohrají podzimní volby. Proto „Pádlo o kameny jako zvon zvoní“ – tím chce autor říci, že se cosi zadrhlo... Slova o cvaknutí na jezu jsou až temnou předzvěstí tušených problémů. Geniálně zde autor navazuje na verš „Napíšem slunci pár holých vět...“ – tím říká předsedovi (jednoduše, aby pochopil, proto holé věty) strany, že s takovou politikou a s jeho batohem se volby vyhrát nedají. Což na počátku básně poznal během své vyjížďky v první sloce. Zde vidíme, že na letmý pohled pouhá veršovačka je bohatým politickým eposem s dějem až antických rozměrů.

3) Berounka v údolí srdce si získá, lidí co o víkendu netlačí spěch.Višňovou vyplatí se poznat z blízka, volavky mávají, až tají se dech.

Rozbor: Básník zde vyzývá k lepšímu poznání taktiky komunistické strany – zmíněná Višňová není místopisné označení, ale geniální poetická přesmyčka vycházející z japonské moudrosti „Kolik višní, tolik třešní“. To jsou volavky na voliče a zde zjevně myslí pravicový bard celou levici – vidí její vzestup, ze kterého „až tají se dech“. Již v prvním verši ale posiluje a mobilizuje své voliče, které charakterizuje ve spojení s krásou přírody jako lidi, jenž „o víkendu netlačí spěch“, právě oni mají prohlédnout mámení levice a nenechat básníka padnout.

4) Že ryby na řece rybářům berou, věděl už před lety sám Ota Pavel.Kluci se s holkama na březích smějou, na vorech piva je hned plný barel.

Rozbor: Básníkovo posilování a mobilizace voličů měly úspěch! Přece jenom světlo na konci tunelu, ryby jsou voliči, rybáři hejtmani, básník vyzývá k boji a věří v konečné vítězství. Ota Pavel je v tom nevinně a náhodou. Pravicový bard již vidí oslavy vítězství své strany („Kluci se s holkama na březích smějou...“) a slibuje věrným barel piva.

Co říci závěrem?

Více básníků do české politiky!

Autor: Petr Rafaj | pátek 14.3.2008 14:37 | karma článku: 16.67 | přečteno: 1957x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 137 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.49 | Přečteno: 554 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 523 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1595
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...