Proč veřejná volba? Především: Proč ne?

30. 01. 2008 16:28:19
Toto téma trochu zaniká ve všeobecné vřavě vyvolané veřejnou diskusí Klaus versus Švejnar, ale mám pocit, že je vlastně zajímavější. Má být prezident volen veřejně nebo tajně? Jako u všech obecných otázek, které se zrovna stanou úhelnými kameny aktuální praxe, bude každá odpověď označena za předpojatou. Je řada variant, jak nějaký názor shodit poznámkou „teď se jim to zrovna hodí“. Ale devalvovat tím diskusi je trochu trapné. Takže: proč má být prezident volen tajně? A naopak: proč by měl být případně volen veřejně?
Václav Klaus má poprvé soupeoe, kterého se jeho ODS bojí
Václav Klaus má poprvé soupeoe, kterého se jeho ODS bojíiDNES

Opravdových argumentů pro tajnou volbu je vlastně málo, důsledně vzato – jeden. Poslanec i senátor jsou odpovědni svému svědomí a jejich hlasování by nemělo být nutně svázáno stranickým usnesením. Na tom se odpůrci veřejné volby točí: Jakoby tedy jedno hlasování „jinak“ zničilo politickou kariéru konkrétního člověka. Operuje se stranickými aparáty a sekretariáty, které by poslušně takového poslance zadupaly do země a už by si „neškrtnul“.

Oblíbeným dodatkem pak je, že v Americe volí občané prezidenta také tajně a v ČR poslance a senátory tím stejným způsobem.

Jenže volba občanská a volba poslanecká či senátorská jsou dvě různé věci. Občan se odpovídá pouze sobě, nemá svůj hlas propůjčen, ale získává ho automaticky na základě svých občanských práv. Poslanec a senátor mají mandáty propůjčené od voličů. V tom je obrovský rozdíl, naprosto zásadní – protože volič má právo vědět, jak jeho poslanec a senátor hlasují. Jak hlasují o zákonech ví. Proč by stejnou vědomost neměl mít i v případě ostatních, tedy i při volbě prezidenta?

Je snad volba prezidenta méně zásadní a méně důležitá, než hlasování o zákonech? Nesporně není, spíše dokonce naopak.

Odpůrci veřejné volby namítají, že tak budou mít strany a sekretariáty kontrolu nad svými lidmi a ti nebudou hlasovat podle svědomí. Nesmysl. Pokud mi svědomí uloží volit pana XY, dám mu svůj hlas. Řeknu to napřed a také si ponesu následky, tedy nutnost vysvětlit to svým spolustraníkům, kteří mi dali důvěru při sestavování kandidátky, tedy v primárkách. Jestli to nedokáži a v příštích primárkách neuspěji, pak jsme hlasoval proti vůli své strany a těžko od ni mohu čekat znovu důvěru. Buď nechám politiky nebo se připojím ke straně jiné, se kterou budou mé názory v souladu větším. Je to jasné a jednoduché.

Podstatné přece je, že mě strana nemůže zbavit nyní, v této chvíli, mého mandátu. To je zase moje svoboda – využít ho do konce i v případě, že se rozejdu názorově se svou politickou formací.

Jsem přesvědčen, že důvodů pro veřejnou volbu je více a více splňují kritéria toho, co lze nazvat veřejným zájmem. Nemyslím, že je právě z této věci zrovna nyní třeba dělat naprosto zásadní střet, ale je to diskuse, která stojí za to. Již jenom pro temné podezření, že ti, kdo se veřejné volbě brání, to sice mohou dělat z principu, ale také proto, že se tím ztíží možnost korumpovat a přetahovat hlasy.
Autor: Petr Rafaj | středa 30.1.2008 16:28 | karma článku: 12.70 | přečteno: 1108x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 351 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 240 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 660 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1595
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...