Obří boty Malýho a Velkýho

22. 01. 2008 16:02:22
Malej a Velkej jsou průvodci českého občana reformou zdravotnictví. Tato alter ega mluvčího ministerstva zdravotnictví Cikrta a jeho ministra Julínka nám všem vysvětlila, že všechno je naprosto skvělé. Oba hoši ale zapomněli dodat, že soudruzi z ODS někde udělali chybu a mají nikoliv koncepci, ale návod na obří boty...
Boty, čili chyby a nedodělky, to jsou hlavní znaky reformy zdravotnictví, kterou představili dva panďuláci Malej a Velkej
Boty, čili chyby a nedodělky, to jsou hlavní znaky reformy zdravotnictví, kterou představili dva panďuláci Malej a VelkejiDnes

Nevládní organizace již shromáždily desítky příkladů, kdy poplatky ve zdravotnictví naprosto drtivě dopadají na některé skupiny obyvatel. Stalo se přesně to, co mnozí předpokládali. Poplatky samy o sobě, jako regulační opatření, totiž nejsou principiálně nesmysl. Když jsme u toho, tak odpor většiny opozice proti nim nebyl nikdy zcela zásadní ve smyslu absolutního odmítání – pusťte z hlavy obvyklá mediální zjednodušení. Klíčové vždy bylo, aby poplatky plnily to, co mají, tedy regulovat nadspotřebu. Místo toho drtí lidi, kteří jsou bezbranní. Abych to shrnul, o poplatcích v takové nebo onaké podobě diskutovala již minulá vláda, hledala přesné řešení. Ve chvíli, kdy ODS před volbami přišla s tezí o plošných platbách pro všechny a za všechno, diskuse se samozřejmě uzavřela a přišlo jednoznačné odmítnutí. Přes fakt, že to byla ČSSD, která platbu za pobyt v nemocnici již delší dobu zvažovala jako jeden z kroků rozumných reforem. To však novinářský svět vytěsnil a z toho pak plyne to zmíněné mediální zjednodušení.

Oč ale hlavně jde? Je to snadné. Především je nesmysl , aby se platilo u obvodních lékařů – což je jasné každému, kdo ví, jak jsou placeni. Mají totiž paušální příjmy za pacienty („v kartotéce“) a pokud něco účtují nad rámec těchto plateb, tak je to za speciální úkony, na které jsou poměrně tvrdé limity. Poplatky možná přinesou nějaké peníze navíc, možná zmenší fronty v čekárnách, ale neudělají zásadní změnu v přístupu ke zdravotnictví.

Naopak vytvoří tlak na to, že lidé budou obcházet obvodní lékaře a začnou se tlačit rovnou k lékařům odborným – ambulantním. Proti tomu již dlouhodobě existují administrativní překážky, ale jako u všech podobných opatření, i tady platí, že všechno dokáží lidé zvládnout. Jedny fronty se tedy přemístí do jiných front. Avšak to je z hlediska financování zdravotnictví spíše špatně, protože zatímco výdaje na obvodní lékaře jsou jakoby stále stejné, větší tlak na ambulantní odborné lékaře znamená obratem také růst nákladů systému.

Ale hlavně je potíž poplatků v sociální slepotě autorů systému. Jestliže klient některého ústavu sociální péče nebo domova důchodců se službami platí cca naprostou většinu svého příjmu zařízení a má kapesné kolem 1100 až 1500 korun, pak těžko může unést břemeno nových výdajů. Prostě mu na to nemohou zůstat peníze, je to matematicky i fyzicky nemožné. Navíc je pikantní, že právě toto jsou lidé, kteří dost dobře nemohou redukovat svoji spotřebu služeb – například již proto, že lékař do zařízení dochází jednou měsíčně a provádí kontroly klientů.

A jiný příběh – každý doktor připustí, že léčba dítěte v nemocničním zařízení v případě, že je přítomen jeden z rodičů, je snazší, pro nemocnici jednodušší, především také úspěšnější a tak dále. Prostě stojí systém méně. Malej a Velkej ale zavedli platbu nejen za ty dospělé, ale také za děti. Takže nejen, že si rodič musí vzít například dovolenou nebo neplacené volno, ale hromadí se další náklady. Přičemž můžeme samozřejmě argumentovat tím, že oba přece v nemocnici jedí, spí a tak dále – ale nebylo by alespoň v těchto případech dobré využít sociální cítění a případně i kalkulačku, spočítat si, že pro systém je vlastně dobře, když je rodič na místě, protože celkově je to levnější?

Základní omyl reformy zdravotnictví se ukazuje již po několika málo dnech. Je humpolácky provedená, bez rozmyslu a trochy sociálního cítění. Opravdu bych nechtěl být v roli úředníka nemocnice, který rodičům předčasně narozeného dítěte, které po pěti dnech v inkubátoru zemře, přinese složenku na několik stovek a řekne: „Plaťte“.

Autor: Petr Rafaj | úterý 22.1.2008 16:02 | karma článku: 14.69 | přečteno: 1064x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 146 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 602 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1595
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...