Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Síla a arogance vítězí nad pravdou a láskou

Jedna anketní otázka. Kdo vyslovil větu: „Jen silní politici mohou vytvořit silný a bezpečný stát, ten náš jím dnes bohužel není“? Dávám k dispozici tyto možnosti: A)    Benito Mussolini B)     Fidel Castro C)    Mirek Topolánek D)    Juan Domingo Perón E)     Stanislav Gross F)     Vladimír Putin

Premiér se rozohnil, mluvil o síle a vnitřních nepřátelích, ale zapomínal na dopady reforemiDnes

Jak říká klasik, cé je správně. Inu, modří už vědí…

 

Zní opravdu strašlivě taková slova od konzervativního politika. Vždy jsem žil v přesvědčení, že silný stát tvoří silní a sebevědomí občané, stabilní rodiny, finančně zajištěné obce a tak dále. Že by silnou demokracii měli tvořit silní politici, to je pro mě silná káva bez cukru i mléka. Ale možná tu nemluvíme o demokracii, ale o jiném zřízení, třeba o oligarchii.

 

K tomu by směřovaly i jiná prohlášení pana premiéra ze Žofína. Ve svém projevu hledal (a jak jinak, i nacházel) neustále vnitřní nepřátele. Objevil je u sebe ve straně, kde podle něj pořád někdo „natahuje ruku“ nebo podkopává jeho autoritu. Našel je ve sdělovacích prostředcích, které prakticky obvinil ze spolupráce s organizovaným zločinem. A tak dále.

 

Zajímavý je výčet toho, o čem Mirek Topolánek nemluvil. Vynechal především své letecké výlety po Evropě, dokonce ani nenadhodil láci bydlení svého pronásledovatele Pavla Béma, opomněl se zmínit o tom, že ministerstva nyní tají snad nejvíce informací od roku 1989, nediskutoval o brutálním zdražování zboží od základních potravin po energie, kterého jsme svědky, nenadnesl otázku sociálních dopadů reforem, nezajímala ho životní úroveň drtivé většiny lidí… Místo toho znovu předváděl svou zálibu v síle a svůj sklon k aroganci. Když hovořil o korupci, obviňoval své předchůdce, ale nezmínil žádný z mnoha případů podivných „výběrových“ řízení, která probíhají v poslední době.

 

Abych nebyl obviňován z toho,že něco účelově shromažďuji s demagogickým nádechem – doporučuji tento odkaz: http://ekonomika.idnes.cz/komu-da-vlada-nase-penize-to-je-tajne-db8-/ekonomika.asp?c=A071125_201836_ekonomika_zra

 

Žofínský projev Mirka Topolánka dokázal nade vší pochybnost, kam myšlenkově předseda ODS směřuje. Přitom měl být o vládnutí, dalším směřování jeho kabinetu, měl nám naznačit, jak se ODS postaví ke zjevně narůstajícím potížím naší ekonomiky. Ukázal pouze předsedu, který se třese o svůj post a snaží se zahnat jakoukoliv opozici do defenzívy dříve, než pořádně vystrčí hlavu.

Autor: Petr Rafaj | úterý 27.11.2007 12:28 | karma článku: 24,15 | přečteno: 1665x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

Se slovy: hlavně tam necpat plány ani termíny, milión sem, milión tam, spojili mistři absurdního dramatu Beckett a Ionesco síly a v poněkud povznesené náladě usedli a stvořili scénář stavby dálnice D 47. Alespoň to tak vypadá. Vždyť jak jinak vysvětlit takové podivnosti, jakými byla například sázka Milana Šimonovského či stále se odkládající termín dokončení? V poslední době se sice zdálo, že na konci klimkovického tunelu je vidět pomyslné světlo a dálnice z Lipníka do Ostravy se konečně dočkáme, ale teď světélko začalo skomírat a hrozí dokonce, že zhasne úplně.

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Zachovejme letiště budoucím generacím!

Egypťan Sinuhet, hrdina stejnojmenného románu od Miky Waltariho, se v mládí zamiloval. A postupně své vyvolené přinesl prakticky všechno, co mělo nějakou cenu, přičemž bral jak z majetku svého, tak i (to hlavně) z majetku svých rodičů. Láska přitom opětována nebyla. Podobně se chová i naše vláda (respektive vláda v demisi). Ta se již před léty zamilovala do idejí Adama Smithe a Davida Ricarda, a na oltář této lásky přináší stále nové a nové dary. Stejně jako Sinuhet tak nečiní ze svého, ale z cizího majetku – tentokrát jde ovšem o bohatství nás všech. Posledním projevem okouzlení pánů Topolánka a Kalouska ideou volného trhu bez přívlastků je zamýšlený prodej ruzyňského letiště.

30.4.2009 v 10:40 | Karma: 10,95 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

Ženy jsou mizernými chirurgy a vůbec celkově horšími lékaři, tvrdí v posledních dnech jejich mužští kolegové na stránkách novin. Jestli my na to ale nejdeme tak nějak celkově špatně...

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74 | Přečteno: 2383x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

O kamionech, nezařazené poslankyni a rozpletení gordického uzlu

Stará legenda vypráví, že kdysi dávno přijel do Frýgie sedlák Gordius na voze slunečního boha. Lid Frýgie jej vybral za krále a Gordius z vděčnosti věnoval vůz bohu Diovi a uvázal jej v chrámě uzlem z dřínového lýčí. Uvázal přitom tak složitý uzel, že jej nikdo nedokázal rozplést, a gordický uzel se stal synonymem pro složitý, obtížně řešitelný problém. Takovým gordickým uzlem je i stávající podoba kamionové dopravy. Kříží a proplétá se zde mnoho různých zájmů a také není na první pohled patrné, kde oprávněnost požadavků jednotlivých skupin začíná a kde končí. Přesto je povinností nás politiků gordický uzel kamionové dopravy rozplést.

2.3.2009 v 13:40 | Karma: 10,93 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

Ať si vzpomínám, jak si vzpomínám, tak poplatky ve zdravotnictví měly být regulační. Tomu rozumím tak, že měly regulovat. A když se reguluje, tak se většinou snižuje spotřeba, přinejmenším tak to bylo myšleno ve zdravotnictví. Tak proč nyní pediatři pláčou, že po zrušení plateb od dětí přijdou o peníze?

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30 | Přečteno: 2181x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08

Aktualizujeme Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik