Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strach z Ruska? Jen z davů vítajících Kalojeva

„Kalojeve, jsi náš člověk,“ to skandovaly stovky a možná tisíce mladých Rusů, když letadlo s architektem Vitalijem Kalojevem přistávalo na ruské půdě. „Náš člověk“ je novým argumentem v diskusi, zda se máme bát Ruska, zda je Rusko budoucí nebezpečí i pro tuto zemi. Jak vnímat toto téměř davové nadšení nad návratem – nedá se říci jinak – vraha? Jako neškodnou epizodu, která neznamená nic více než jenom krátké vzepjetí nacionalismu a vášně pro krevní mstu? Nebo jako příznak toho, že ruský „imperialismus“ žije a je pouze schován pod pláštíkem bohatnoucích ruských turistů?

Nová ruská celebrita - Valerij KalojevReuters

Dovolím si malou banalitku – paušalizování je vždy mizérie. Navíc jeden zpolitizovaný a vyhrocený příběh nemůže být interpretačním klíčem ke složité skutečnosti. Ale podívejme se vážně na to, čím se Kalojev pro některé Rusy stal.

 

Jeho vpravdě tragický příběh započal v noci z 1. na 2. července roku 2002. tehdy se nad Bodamským jezerem srazil boeing firmy DHL s TU-134 Baškirských aerolinií. Zahynulo jedenasedmdesát lidí, z toho mnoho dětí. A mezi nimi také dvě děti a manželka úspěšného architekta a intelektuála Vitalije Kalojeva.

  

Havárie byla souhrou mnoha naprosto neuvěřitelných drobných selhání. Kvůli rozdílnému výcviku na Západě a na Východě například piloti obou letadel reagovali odlišně na signály nebezpečí (zjednodušeně na stejnou kontrolku reagoval jeden otočkou vlevo a druhý vpravo, dohromady přesně proti sobě). Na řídící věži byl nedostatek personálu, v době katastrofy celý přehuštěný prostor řídil jediný člověk. Na technickém vybavení probíhala údržba, proto ani dispečer Peter Nielsen nemohl využívat kompletně podpory moderních přístrojů. A tak dále, oněch náhod bylo ještě více, tyto jsou ale hlavní.

 

Především v první reakci na katastrofu média švýcarská, ruská i ostatní označila, bez znalosti výsledků vyšetřování, Petera Nielsena za viníka havárie – pozdější detailní zkoumání však přineslo dlouhou řadu zpochybnění a to včetně obrovských nedostatků v práci mezinárodních leteckých institucí a nejednotnosti jejich pravidel, pochybení manažerů řízení leteckého provozu a tak dále. Fakt, že Nielsen udělal pod tlakem a nedostatečně saturován technikou lidskou chybu je však nesporný.

 

Vitalij Kalojev 4. února 2004 vstoupil na terasu domu Petera Nielsena a před zraky jeho ženy a tří dětí ho ubodal nožem. Před tím si nechal bydliště dispečera vypátrat soukromým detektivem, několikrát místo obhlédl a na vraždu se pečlivě připravil – to bude ještě důležité. Byl zadržen a později odsouzen na osm let.

 

Nyní ho švýcarští soudci po čtyřech letech propustili s tím, že v době spáchání zločinu nebyl příčetný. Na okraj, metodičnost přípravy činu ukazuje, že byl. Nakolik bylo toto rozhodnutí výsledkem vlivu ruské diplomacie ponechme stranou.

 

A v Rusku architekta vítaly jako hrdinu sto či tisícihlavé zástupy. Kalojev „jim“ (Švýcarům, Nielsenovi) to totiž nandal, ukázal, že Rusko ještě umí žít podle „staré dobré“ zásady „oko za oko, krev za krev“. Kalojev se vrací jako celebrita vítaná živým řetězem obdivovatelů s transparenty.

 

Snad to ani jemu samotnému není příjemné, alespoň doufám. Média ale slaví „velké ruské vítězství“. Jako kdyby Sborná vyhrála olympijský turnaj v hokeji.

 

Z toho bychom měli mít strach především. Z toho, že v Rusku existují téměř masové síly podporované i částí inteligence (pokud je možné takto o novinářích celkově hovořit) a částí politické reprezentace, pro něž není problém slavit návrat vraha jako státní svátek a důkaz, že Rusko je stále mocnost.

Autor: Petr Rafaj | čtvrtek 15.11.2007 12:21 | karma článku: 13,91 | přečteno: 1236x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

Se slovy: hlavně tam necpat plány ani termíny, milión sem, milión tam, spojili mistři absurdního dramatu Beckett a Ionesco síly a v poněkud povznesené náladě usedli a stvořili scénář stavby dálnice D 47. Alespoň to tak vypadá. Vždyť jak jinak vysvětlit takové podivnosti, jakými byla například sázka Milana Šimonovského či stále se odkládající termín dokončení? V poslední době se sice zdálo, že na konci klimkovického tunelu je vidět pomyslné světlo a dálnice z Lipníka do Ostravy se konečně dočkáme, ale teď světélko začalo skomírat a hrozí dokonce, že zhasne úplně.

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Zachovejme letiště budoucím generacím!

Egypťan Sinuhet, hrdina stejnojmenného románu od Miky Waltariho, se v mládí zamiloval. A postupně své vyvolené přinesl prakticky všechno, co mělo nějakou cenu, přičemž bral jak z majetku svého, tak i (to hlavně) z majetku svých rodičů. Láska přitom opětována nebyla. Podobně se chová i naše vláda (respektive vláda v demisi). Ta se již před léty zamilovala do idejí Adama Smithe a Davida Ricarda, a na oltář této lásky přináší stále nové a nové dary. Stejně jako Sinuhet tak nečiní ze svého, ale z cizího majetku – tentokrát jde ovšem o bohatství nás všech. Posledním projevem okouzlení pánů Topolánka a Kalouska ideou volného trhu bez přívlastků je zamýšlený prodej ruzyňského letiště.

30.4.2009 v 10:40 | Karma: 10,95 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

Ženy jsou mizernými chirurgy a vůbec celkově horšími lékaři, tvrdí v posledních dnech jejich mužští kolegové na stránkách novin. Jestli my na to ale nejdeme tak nějak celkově špatně...

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74 | Přečteno: 2383x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

O kamionech, nezařazené poslankyni a rozpletení gordického uzlu

Stará legenda vypráví, že kdysi dávno přijel do Frýgie sedlák Gordius na voze slunečního boha. Lid Frýgie jej vybral za krále a Gordius z vděčnosti věnoval vůz bohu Diovi a uvázal jej v chrámě uzlem z dřínového lýčí. Uvázal přitom tak složitý uzel, že jej nikdo nedokázal rozplést, a gordický uzel se stal synonymem pro složitý, obtížně řešitelný problém. Takovým gordickým uzlem je i stávající podoba kamionové dopravy. Kříží a proplétá se zde mnoho různých zájmů a také není na první pohled patrné, kde oprávněnost požadavků jednotlivých skupin začíná a kde končí. Přesto je povinností nás politiků gordický uzel kamionové dopravy rozplést.

2.3.2009 v 13:40 | Karma: 10,93 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

Ať si vzpomínám, jak si vzpomínám, tak poplatky ve zdravotnictví měly být regulační. Tomu rozumím tak, že měly regulovat. A když se reguluje, tak se většinou snižuje spotřeba, přinejmenším tak to bylo myšleno ve zdravotnictví. Tak proč nyní pediatři pláčou, že po zrušení plateb od dětí přijdou o peníze?

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30 | Přečteno: 2181x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik