Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deštivé dnešky vystřídají bouřlivé zítřky (A není to o počasí)

Kde se stala chyba? Proč se změnila atmosféra v této zemi tak výrazně, že sociální demokracie (ať je na začátek hned jasno, tak jejímž jsem členem), která ještě nedávno prohrávala v přízni občanů s ODS o tři a více bodů, nyní o šest vede? Proč trafikant, volič ODS, nyní znechuceně komentuje titulky novin a pro svou preferenční stranu má jenom slova pohrdání? Co vlastně ta ODS dělá tak špatně?

Vlastimil Tlustý - cíl útoku někoho z ODS, útoku vedeného pomocí uniklých informací od policieiDnes

Chtělo by se říci: Všechno.

Udělejme si krátkou inventuru – na přeskáčku. Zažili jsme vlnu personálních výměn na důležitých postech, kdy mnohdy nestraníci (jako v případě Czechinvestu) byli nahrazeni nadšenými straníky. Ti musí být po čase znovu vyměněni.

Ještě před tím se koalice dostala k moci zradou – na to se už skoro v médiích zapomíná, ale podle mě stále platí, že lidé mají dobrou  paměť a jejich mysl pracuje soustavně.

Například: Mnoho z nich si také pamatuje, že úniky odposlechů mnohokráte posloužily i ODS.  Že například zrovna v onom slavném případu Kořistka, kdy noviny přetiskly rozhovor dua Dalík a Topolánek, obsah onoho konkrétního telefonátu nejen nic nedokazoval, ale jakousi náhodou spíše naznačoval, že o věci tito dva pánové nic nevědí. Tento „únik“ prostě nemohl Marka Dalíka nijak poškodit, spíše mu pomáhal.

A nyní, pár dní po hysterických výlevech o zneužívání úniků informací z orgánů činných v trestním řízení a jejich využívání v politickém boji se ukazuje, že poslední dávka směřuje proti nepohodlnému vnitřnímu nepříteli ODS Vlastimilu Tlustému. Kdo má zájem tohoto rebela dorazit? No, sociální demokracie určitě nikoliv…

Kauza Čunek. Premiér nechtěl odpovědi na otázky, které napadnou každého soudného člověka – například proč pan ex-místopředseda vlády pobíral sociální dávky, když měl v bance vlastní milion a další milion od rodičů (pokud vezmeme v potaz, že další 1,5 milionu nebylo jeho). Proč výnosy z této sumy nezapočítával do svých příjmů, což měl dělat? Místo toho se pan Topolánek ptá pěkně po kojzarovsku (pro mladší generace - redaktor Rudého práva proslavený otázkami „Komu slouží Charta 77“ nebo „Kdo je Václav Havel“). Kdo to platí, zajímá totiž předsedu vlády na prvním místě. Což o to, to by mě vlastně zajímalo také – nesouvisí, pane předsedo, vynášení informací o panu Čunkovi s volbou prezidenta? Například…

Na světlo vycházejí politické tlaky na publicistiku České televize.

V policii a tajných službách se hrají divné personální šachy. Na budovu BIS někdo střílí, šéfové důležitých útvarů bez vysvětlení odcházejí…

A co odvolání paní ministryně Kuchtové? Nakonec se ukázalo, že v tom, za co padla, byl její resort podstatně dále, než většina ostatních. Tak proč musela odejít? Neposloužilo to hlavně panu Bursíkovi v jeho vnitrostranickém klání?

Jak je to s tou podporou podnikání a živnostníků? Jak s tím souvisejí – namátkou - zhoršená pravidla pro nákup automobilů a jejich odpisování?

Důchodcům slíbal osobně Mirek Topolánek tisíc korun na vyrovnání dopadů reforem. Zůstala z toho asi třetina.

Nějak se nemohu zbavit podezření, že potíží kolem nás narůstá. Věci nejdou jednodušeji a snadněji, jak slibovala vláda. Naopak. Stroj se postupně zadrhává. Jsem dalek toho, že by vláda měla odpovědnost za dražší máslo nebo rohlíky, ale nezdá se, že by se tím jakkoliv vzrušovala. Že by vnímala, jak se inflace postupně utrhává z řetězu, což ohrozí hlavně střední vrstvy a jejich hypotékami a jinými závazky. Že se pošmourno mění v bouřlivo.

Pointa nebude. Dávám do diskuse otázku – když se každý vážený čtenář podívá do své paměti: najdete tam za poslední rok více kladů nebo záporů? Jenom poznamenám, že poslední výzkumy veřejného mínění dávají odpověď: „Záporů“.

Autor: Petr Rafaj | pátek 9.11.2007 2:37 | karma článku: 20,15 | přečteno: 1036x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

Se slovy: hlavně tam necpat plány ani termíny, milión sem, milión tam, spojili mistři absurdního dramatu Beckett a Ionesco síly a v poněkud povznesené náladě usedli a stvořili scénář stavby dálnice D 47. Alespoň to tak vypadá. Vždyť jak jinak vysvětlit takové podivnosti, jakými byla například sázka Milana Šimonovského či stále se odkládající termín dokončení? V poslední době se sice zdálo, že na konci klimkovického tunelu je vidět pomyslné světlo a dálnice z Lipníka do Ostravy se konečně dočkáme, ale teď světélko začalo skomírat a hrozí dokonce, že zhasne úplně.

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Zachovejme letiště budoucím generacím!

Egypťan Sinuhet, hrdina stejnojmenného románu od Miky Waltariho, se v mládí zamiloval. A postupně své vyvolené přinesl prakticky všechno, co mělo nějakou cenu, přičemž bral jak z majetku svého, tak i (to hlavně) z majetku svých rodičů. Láska přitom opětována nebyla. Podobně se chová i naše vláda (respektive vláda v demisi). Ta se již před léty zamilovala do idejí Adama Smithe a Davida Ricarda, a na oltář této lásky přináší stále nové a nové dary. Stejně jako Sinuhet tak nečiní ze svého, ale z cizího majetku – tentokrát jde ovšem o bohatství nás všech. Posledním projevem okouzlení pánů Topolánka a Kalouska ideou volného trhu bez přívlastků je zamýšlený prodej ruzyňského letiště.

30.4.2009 v 10:40 | Karma: 10,95 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

Ženy jsou mizernými chirurgy a vůbec celkově horšími lékaři, tvrdí v posledních dnech jejich mužští kolegové na stránkách novin. Jestli my na to ale nejdeme tak nějak celkově špatně...

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74 | Přečteno: 2383x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

O kamionech, nezařazené poslankyni a rozpletení gordického uzlu

Stará legenda vypráví, že kdysi dávno přijel do Frýgie sedlák Gordius na voze slunečního boha. Lid Frýgie jej vybral za krále a Gordius z vděčnosti věnoval vůz bohu Diovi a uvázal jej v chrámě uzlem z dřínového lýčí. Uvázal přitom tak složitý uzel, že jej nikdo nedokázal rozplést, a gordický uzel se stal synonymem pro složitý, obtížně řešitelný problém. Takovým gordickým uzlem je i stávající podoba kamionové dopravy. Kříží a proplétá se zde mnoho různých zájmů a také není na první pohled patrné, kde oprávněnost požadavků jednotlivých skupin začíná a kde končí. Přesto je povinností nás politiků gordický uzel kamionové dopravy rozplést.

2.3.2009 v 13:40 | Karma: 10,93 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

Ať si vzpomínám, jak si vzpomínám, tak poplatky ve zdravotnictví měly být regulační. Tomu rozumím tak, že měly regulovat. A když se reguluje, tak se většinou snižuje spotřeba, přinejmenším tak to bylo myšleno ve zdravotnictví. Tak proč nyní pediatři pláčou, že po zrušení plateb od dětí přijdou o peníze?

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30 | Přečteno: 2181x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08

Aktualizujeme Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik