Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povídali, že mu hráli - my s korupcí zatočíme…

Zatočíme s korupcí, to bylo jedno z hesel ODS před volbami v roce 2006. A jedním ze slibů vládního prohlášení byl jasně deklarovaný záměr, aby veškeré údaje o rozhodování orgánů státní správy byly co nejdříve veřejně přístupné.Tedy i údaje o dotacích, proč byly přiděleny a přesně komu, v jaké výši a za jakých podmínek. Nebo o veřejných soutěžích. Teď se do toho ministrům nějak nechce. Po křiku „My s korupcí zatočíme…“ přišel šepot „Až si to rozmyslíme…“

Kalousek hučí do Topolánka, ale zatím nějak bez velkého výsledku...iDnes

Zveřejňování maxima informací o rozhodovacích procesech ve státní správě (a byl bych i pro samosprávu, pokud by to jenom trochu šlo) je jedním z klíčových bodů jakéhokoliv vážně myšleného protikorupčního tažení. Nechci si tu ohřívat politickou polívčičku, ale byla to i součást projektu ČSSD na boj s korupcí, který se začal uskutečňovat na konci roku 2005 – nebyl ale dokončen, neboť „volby dopadly tak, jak dopadly“. Bohužel – a teď zdůrazňuji, že nepodstrkuji toto bohužel pro sociální demokracii, ale pro onen protikorupční projekt, který byl kvalitní. Ano, správně – měli jsme začít dříve. Ale to je pozdě bycha honit.

Jenom připomenu, že veškeré snahy o prosazení podobných předpisů v minulých letech narážely vždy na odpor aparátů jak ve státní správě tak i u jiných institucí a úřadů. Trochu to připomíná seriál „Jistě, pane ministře“ – různí tajemníci a šéfové na všech možných úrovních vždy nacházeli desítky argumentů, proč to nejde, proč se to nedá. To není omluva pro to, že se nepovedlo věcí pohnout v minulosti a tím spíše to nemůže být ani omluva pro současnou koalici. Je však dobré mít na paměti, že transparentnost má řadu nepřátel a to především v institucích, které by měly být transparentní naprosto a bez pardonu.

Když teď ministr financí Kalousek píše kolegům, že se k úkolu koncipovat příslušný zákon staví laxně, značí to jediné – možná, že hlavy mají politickou vůli konat, ale aparáty znovu vítězí. Dovolím si však jedno osobní podezření. Ani ty hlavy asi nemají stejnou vůli. Pokud informace hovoří o tom, že na jedné straně od ministra dopravy Řebíčka přišly silné podněty směřující k naplnění vládního slibu a od ministrů průmyslu Římana a ministra zemědělství Gandaloviče pravé opaky, tak asi máme přece jenom kdesi zakopaného psa.

Překvapuje to u ministra Římana, který se vždy tvářil jako ultraliberál a ještě za Klausovy vlády byl v čele boje proti byrokracii a regulacím. Tomu by opravdu, kdyby se držel vlastních idejí, nemělo dělat zveřejňování veškerých podkladů rozhodovacích procesů a informací o jejich průběhu žádné potíže. (Když ale sestřelil bývalého nestranického šéfa Czechinvestu a bez výběrového řízení ho nahradil nyní již zase bývalým stranickým šéfem Czechinvestu, tak to zase tak superliberální nebylo.)

Ale abych byl pozitivní a to veskrze. Jestliže pan ministr Kalousek nakonec z té laxnosti svých kolegů upeče něco dobrého, co bude znamenat maximální otevřenost aparátů ve zveřejňování informací, tak může počítat s mým opozičním hlasem. I kdyby se mu jich z vlastních zdrojů nedostávalo.

Autor: Petr Rafaj | pondělí 5.11.2007 10:28 | karma článku: 12,36 | přečteno: 999x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

Se slovy: hlavně tam necpat plány ani termíny, milión sem, milión tam, spojili mistři absurdního dramatu Beckett a Ionesco síly a v poněkud povznesené náladě usedli a stvořili scénář stavby dálnice D 47. Alespoň to tak vypadá. Vždyť jak jinak vysvětlit takové podivnosti, jakými byla například sázka Milana Šimonovského či stále se odkládající termín dokončení? V poslední době se sice zdálo, že na konci klimkovického tunelu je vidět pomyslné světlo a dálnice z Lipníka do Ostravy se konečně dočkáme, ale teď světélko začalo skomírat a hrozí dokonce, že zhasne úplně.

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Zachovejme letiště budoucím generacím!

Egypťan Sinuhet, hrdina stejnojmenného románu od Miky Waltariho, se v mládí zamiloval. A postupně své vyvolené přinesl prakticky všechno, co mělo nějakou cenu, přičemž bral jak z majetku svého, tak i (to hlavně) z majetku svých rodičů. Láska přitom opětována nebyla. Podobně se chová i naše vláda (respektive vláda v demisi). Ta se již před léty zamilovala do idejí Adama Smithe a Davida Ricarda, a na oltář této lásky přináší stále nové a nové dary. Stejně jako Sinuhet tak nečiní ze svého, ale z cizího majetku – tentokrát jde ovšem o bohatství nás všech. Posledním projevem okouzlení pánů Topolánka a Kalouska ideou volného trhu bez přívlastků je zamýšlený prodej ruzyňského letiště.

30.4.2009 v 10:40 | Karma: 10,95 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

Ženy jsou mizernými chirurgy a vůbec celkově horšími lékaři, tvrdí v posledních dnech jejich mužští kolegové na stránkách novin. Jestli my na to ale nejdeme tak nějak celkově špatně...

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74 | Přečteno: 2383x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

O kamionech, nezařazené poslankyni a rozpletení gordického uzlu

Stará legenda vypráví, že kdysi dávno přijel do Frýgie sedlák Gordius na voze slunečního boha. Lid Frýgie jej vybral za krále a Gordius z vděčnosti věnoval vůz bohu Diovi a uvázal jej v chrámě uzlem z dřínového lýčí. Uvázal přitom tak složitý uzel, že jej nikdo nedokázal rozplést, a gordický uzel se stal synonymem pro složitý, obtížně řešitelný problém. Takovým gordickým uzlem je i stávající podoba kamionové dopravy. Kříží a proplétá se zde mnoho různých zájmů a také není na první pohled patrné, kde oprávněnost požadavků jednotlivých skupin začíná a kde končí. Přesto je povinností nás politiků gordický uzel kamionové dopravy rozplést.

2.3.2009 v 13:40 | Karma: 10,93 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

Ať si vzpomínám, jak si vzpomínám, tak poplatky ve zdravotnictví měly být regulační. Tomu rozumím tak, že měly regulovat. A když se reguluje, tak se většinou snižuje spotřeba, přinejmenším tak to bylo myšleno ve zdravotnictví. Tak proč nyní pediatři pláčou, že po zrušení plateb od dětí přijdou o peníze?

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30 | Přečteno: 2181x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik